POSITIVT OG NEGATIVT STRESS
![]() |
Stress kan oppleves som å være i motvind - eller ha det gøy! (privat bilde) |
Stress omtales ofte som noe negativt, noe som bør unngås. Samtidig blir det ofte snakket om ”positivt” stress, stress som er bra for oss. Som vi skrev i tidligere innlegg er stress en sunn kropps reaksjon på farer og utfordringer. Samtidig hører vi stadig om diverse stressrelaterte sykdommer. Vi har så vidt sett på kroppens behov for hvile og at balansen mellom hvile og stress er det som gjør oss sunne og friske over tid. Men finnes det ulike typer stress? Finnes det noen typer stress som oftere gjør oss syke enn andre?
POSITIVE STRESSITUASJONER
Stressreaksjonen i kroppen er i dag akkurat den samme som for millioner av år siden og hjelper kroppen vår med å takle utfordrende situasjoner. Opprinnelig var utfordringene som regel en fysisk trussel, for eksempel å bli angrepet av ville dyr. Utfordringene vi møter i dag er av en ganske annen karakter og handler ofte om jobb, økonomi eller vanskelige sosiale situasjoner. Det er få situasjoner vi i dag kan sloss fysisk mot eller bokstavelig talt løpe fra for å overvinne. Dette gjør at det kan være vanskelig å skille mellom situasjoner der stresset hjelper oss og situasjoner der stresset kan være skadelig for oss.
Stresset kan hjelpe oss i utfordrende situasjoner som også ikke er skumle og livstruende. Det finnes mange situasjoner vi opplever som positive der kroppen hjelper oss med stressreaksjon. En studie viser for eksempel at de som trives med å holde foredrag for mange mennesker og ser på dette som en positiv og spennende opplevelse, har den samme fysiologiske reaksjonen som en som gruer seg og frykter samme situasjon.
Den fysiologiske stressreaksjonen i kroppen er den samme også ved stor iver og engasjement og ved spennende, utfordrende oppgaver. Til og med ved overveldende gode opplevelser, som det å få barn eller å gifte seg mobiliserer kroppen ekstra krefter. For mange kan stress faktisk oppleves som et ”kick” av positiv energi. Hvem har ikke kjent på det deilige adrenalinet som suser i blodet når man skal hoppe fra 10-meteren? Eller kjent hvordan hjertet hopper i brystet når man ser en skummel film? Selv om vi opplever situasjonen som positiv og kontrollert, kan situasjonen være utfordrende nok til at vi trenger et lite påfyll med superkrefter. Mange kan faktisk få en opplevelse av å få mer energi av en positivt stressende opplevelse! Disse situasjonene kan vi kalle ”positive stressituasjoner”.
NEGATIVE STRESSITUASJONER
Stress er altså kroppens reaksjon på alle utfordringer, uansett om det oppleves positive eller negative. Den kroppslige reaksjonen er akkurat den samme uavhengig av om vi liker utfordringen vi står overfor eller ikke. Så når vi snakker om positivt og negativt stress, er det andre faktorer ved situasjonene vi vektlegger.
I en ”positiv stressituasjon” føler vi ofte at vi har kontroll over resultatet, det noe vi har veldig lyst til å gjennomføre eller det er noe som vil gi oss glede og mestringsfølelse. Dette er situasjoner som gir oss en positiv opplevelse fordi det bygger selvtillit og vi opplever at vi har det bedre. Får vi derimot en utfordring som vi opplever at vi ikke får til eller der resultatet er utenfor vår kontroll kan situasjonen oppleves ekkel, skummel og ubehagelig. Disse situasjonene kan oppleves negative, selv om stressreaksjonen faktisk hjelper oss til å takle dem. Hvis vi opplever at det er utfordringer vi ikke får til, kan vi ende opp med å føle oss mislykket, mindre verdt og vi opplever mindre overskudd til andre ting. På sikt kan mange slike situasjoner føre til dårligere livskvalitet. Disse situasjonene kaller vi ”negative stressituasjoner”.
I begge disse type situasjonene er stressreaksjonen vår hjelper til å takle en utfordring som vi kanskje ikke ville klart ellers. Det er ikke stressreaksjonen i seg selv som utgjør om situasjonen vi er i er positiv eller negativ, men forholdene rundt: Tanker, følelser og opplevelse av mestring. Så hva er det da som gjør oss syke av stress?
AKUTT STRESS
Vi har sett på hvordan stress og hvile er to funksjoner i kroppen som må være i balanse for å være sunn og frisk. Etter en stressreaksjon er kroppen programmert til å gå inn i en hvilefase for å hente inn igjen krefter etter at vi har brukt for mye. Vi skrev om balansen mellom stress og hvile i dette innlegget.
Etter en positiv stressreaksjon er det kommer man lettere ned igjen etter stresset. Dette er ofte situasjoner som varer i kort tid og følges helt av seg selv av en pause der man kan hvile og hente seg inn igjen. Er man fornøyd med hvordan man håndterte utfordringen og man har opplevd noe fint, kan man slappe av med god samvittighet og la kroppen restituere seg. En positiv stressituasjon opprettholder derfor ofte automatisk balansen mellom aktivitet og hvile, stress og restitusjon.
Sannsynligvis har vi en høyere tålegrense for stress i disse situasjonene fordi stresset oppleves som en ønskelig kroppslig reaksjon. Ved fysisk aktivitet skjer mye av det samme i kroppen som i en stressreaksjon, det sympatiske nervesystemet setter i gang funksjoner for å øke puls, blodtrykk og lungekapasitet. Gjennom fysisk aktivitet kan vi derfor gjennomføre en ”kontrollert” stressreaksjon og aktivt trene kroppens evne til å håndtere stress i en kort periode for så å hvile. Det er godt tenkelig at en såkalt ”positiv stressreaksjon” kan fungere på samme måte og dermed forebygge negative følger av stress over tid.
Hvis det derimot har vært en vanskelig situasjon, og man føler at man ikke taklet det så bra, kan det man lenge blir plaget med ubehagelige tanker og har vanskelig for å hvile etterpå. Kanskje gruer man seg ekstra mye til neste tilsvarende situasjon og går i dagevis og forbereder seg på neste trussel. Det kan oppleves at hele verden er en stor trussel og det kan bli vanskelig å hvile for å samle krefter i det hele tatt. Men det er ikke nødvendigvis slik. For mange kan selv ubehagelige stressituasjoner etterfølges av en pause, der vi kanskje er lettet over at det endelig er over.
Og det er her vi kommer inn på helsefarene ved stress. For selv i situasjoner vi opplever som negative, hjelper stressreaksjonen oss med å fungere bedre og takle utfordringer og vanskeligheter. Stress er positivt og en naturlig bra ting. Dette er likevel kun tilfellet hvis man faktisk får en tilstrekkelig hvilepause til å hente seg inn igjen i etterkant.
Stress i seg selv er ikke farlig eller skadelig så lenge vi snakker om akutt stress. Akutt stress er det opprinnelige stresset, den stressreaksjon som kun varte den tiden det tok å drepe en løve eller gjemme seg på et trygt sted. Akutt stress varer i kun få timer eller minutter og blir etterfulgt av en hvilepause.
KRONISK STRESS
Men i det moderne samfunnet der farene ser annerledes ut enn i ursamfunnet, får ofte stresset ikke en naturlig slutt. Farene vi opplever i dag varer ikke kun i noen få timer eller minutter. Dagens farer kan være arbeidspress, tidsfrister, usikker økonomi eller sosiale konflikter og kan henge over oss i flere uker og måneder, til og med år.
Både på jobb og i fritiden blir det stadig større forventninger til at vi skal være pålogget og tilgjengelig til enhver tid. Stadig flere tar med seg jobben hjem. Vi sjekker meldinger, e-post, Facebook, Snapchat, Instagram og tar alltid telefonen når den ringer. Det plinger, vibrerer og lyser i hver eneste lille duppeditt. Vi skal til enhver tid være pålogget, ansvarlige og helst gjøre flere ting på én gang. Selv på ferie, som jo er tiden der man skal koble av og hvile ut, er vi under et konstant press om å ta bilder, dele og ikke minst oppleve nye og spennende ting. Både gode, ”positive”, og vanskelige, ”negative”, utfordringer dukker opp på rekke og rad. Det oppstår ikke rom for hvile, stressreaksjonen i kroppen skrus ikke av og sparekontoen tømmes sakte, men sikkert uten at kroppen får mulighet til å bygge seg opp igjen.
All aktivitet krever energi for å gjennomføres og det eneste som gir oss energien tilbake er hvile. Siden stressreaksjonen i kroppen er den samme uansett om den oppleves som positiv eller negativ, brukes det også her oppsparte krefter. Hvis du ikke får tid til å hente deg inn igjen, kommer du til å bruke mer krefter enn du har til rådighet. Uansett om situasjonen oppleves positiv eller negativ.
På denne måten oppstår kronisk stress, som kan føre til mange alvorlige helseplager og sykdommer, i verste fall død. Det som gjør stress til en helserisiko er ikke i seg selv de ”negative stressituasjonene”, de som oppleves farlige og ubehagelige, men mangelen på hvile og restitusjon. Det kan være lettere å hvile etter positive stressituasjoner, men det er også individuelt og ulikt fra person til person. Uansett om situasjonene oppleves som positive eller negative, så lenge man får nok hvilepause og restitusjon er stresset positivt. Det eneste stresset som er negativt er det kroniske.
Følg serien om stress på emneknaggen «stress».
Kommentarer
Legg inn en kommentar